Lusteri

Lusteri: Trendovi koji su obeležili 2022. godinu Ostavi komentar

Iako su tako važan element u našem domu, na prvi mah lusteri ne odvlače toliko pažnje kada se bavimo opremanjem ili dekorom prostora (uglavno se fokusirmo na odabir nameštaja, podova, zidova) i neretko se dešava da je u nekim slučajevima je potpuno odabir lustera potpuna zanemareno i/ili ostavljeno za “kasnije ćemo to“. Taj početni previd kasnije dovodi do razočarenja jer smo se toliko potrudili oko opremanja ili renoviranja prostora, odabrali sjajne komade nameštaja, divne tonove prostora, međutim javlja se utisak da je prostor nedovršen, neskladan, neuravnotežen… 

Rasveta donosi toplinu u prostoru, međutim, čak i ako je prostor dizajniran do savršenstva sa idelanim nameštajem i upečatljivim dekorom – ako je osvetljenje ravno ili oštro, ta lepota sobe se lako gubi.

Nekada taj zadatak ume zaista da bude komplikovan i zamršen, zato ćemo vam u ovom tekstu dati pregled kolekcija i lustera koji su bili najzastupljeniji u enterijerima. U 2022. trendovi osvetljenja izgledaju sjajnije nego ikad i postoji ponešto za svakoga i za svaku sobu, od blistavih & kristalnih elegantnih lustera do suptilnih lampi i sijalica koje nežno obavijaju prostoriju svetlošću.

#1 Blistavi brass lusteri

Moderni lusteri za dnevni boravak, spavaću sobu, savremenu kancelariju, poslovni prostor… Kolekciju karatkteriše visoki sjaj u boji mesinga najčešće u kombinaciji sa mlečnom (opal) kuglom. Ova kolekcija je izuzetno zastupljena poslednje tri godine jer nam na tržište stalno pristižu novi modeli i varijacije prethodnih koji dopunjuju ovu kolekciju. Raznovrsnost mesinganih rasvetnih tela je praktično beskrajna. Od savremenog do industrijskog i eklektičnog, mesing se može uklopiti u skoro svaki stil sa stotinama dizajna i stvoriti ugodan osećaj u svakoj prostoriji. Kada dizajnirate sa mesingom, nemojte se plašiti mešanja metala. Mesing dopunjuje nikl, bronzu, hrom i crne metale, pa pokušajte da ih kombinujete i uskladite u celom prostoru. Ne zaboravite da uzmete u obzir teksturu završne obrade. Polirani mesing može da bude upečatljiv i glamurozan, ali previše sjaja može brzo da zastari, dok antikne i mat teksture mesinga mogu doneti zemljane tonove i toplinu prostora.

Vidi kolekciju: Brass kolekcija

#2 LED Linearni lusteri

Moderni lusteri, duge linije i pojednostavljene siluete će u novoj godini zameniti složenije i komplikovanije dizajne. Iako kitnjasti lusteri i smelije opcije i dalje imaju svoje mesto, ovaj pojednostavljeni izgled je osvežavajuća promena koju mnogi možda traže. LED linearni lusteri i visilice sadrži niz LED dioda (dioda koje emituju svetlost) koje stvaraju besprekorno osvetljenje najčešće dužinom celog uređaja. Najćešća instalacija je iznad kuhinjskog ostrva, trpezarijskog stola ili grupisanih kao luster. Ovi modeli nam najćešće dolaze u toplim i prirodnim temperaturama svetlosti (3000K-4000K) i sa crnom osnovom. Kolekcija pod nazivom LED Light Stick sadrži zidne, stone i podne lampe koje prate ovaj stil.

Vidi kolekciju: Linearni lusteri

3# Skulpturalno osvetljenje

„Skulpturalno osvetljenje“ je donekle sveobuhvatan termin za osvetljenje čija je nekonvencionalna, umetnička forma jednako važna (ili često važnija) od njene funkcionalnosti. Prema toj definiciji, veliki deo osvetljenja prikazanog ovde i na ICFF-u uopšte može se s pravom nazvati skulpturalnim.

Interesantani primeri prikazani na sajmu uključuju ovaj luster serije Pebble kompanije ANDlight iz Vankuvera. Nudi se u više konfiguracija visilica sastavljenih od dve povezane staklene kugle koje izgledaju kao rečne stene, a svaka je osvetljena LED sijalicom tipa G9. Na našem tržištu su dostupna dva modela slične kolekcije: Vislica 406 i Vislica 405

Mnoga osvetljenja izgledaju pozajmljena iz prirode, oponašajući rečne stene, cveće i kristale.

4# Lusteri Mat crne završne obrade

Mat crna unosi elegantnu sofisticiranost u svetiljke u stilovima u rasponu od retro inspirisanog do ultramodernog. Da biste naglasili ovaj trend osvetljenja, iskoristite prednost kontrasta. Sjajni i satenski metali se ističu u odnosu na mat crnu završnu obradu.

Vidi kolekciju: Modeli iz kolekcije Black Style

5# Lusteri inspirisani prirodom

„Osećam da su ljudi postali mnogo povezaniji sa prirodom kroz izazove pandemije“, kaže Alan Pepin, direktor dizajna za Alora Lighting i Alora Mood. „Ovo će se videti u dizajnu sa više prirodnih materijala i organskih oblika. Japandi ili Wabi-Sabi način prihvatanja prirode u zatvorenom prostoru sigurno će biti popularan.“ Primere takvih lustera možete pronaći u kolekcijama ArtWood i Rope Design.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.